zaterdag 26 oktober 2013

Tempted by another featherweight.

Een paar weken geleden heb ik me op Marktplaats laten verleiden tot het kopen van drie nieuwe machines. Een Singer Featherweight in het wit, een Singer 206 en een Singer Featherweight in het zwart. Over de eerste twee later meer.

Ik heb het behoorlijk druk gehad in de studio de laatste weken, dus de machines moesten even wachten. Vanmiddag had ik tijd om er eens naar het machientje te kijken. Het zag er laatst al heel goed uit dus ik maakte me geen zorgen. De bekabeling zag er prima uit. Dat durfde ik wel in het stopcontact te steken. Vliegwiel los en eens kijken wat de motor doet. Het motortje deed meteen waar het voor gemaakt was en gaf een keurig zoemend geluid. Het klonk wel een beetje droog allemaal en dat was het ook. De machine was keurig schoon, te schoon zelfs. Nadat olie en vet een uurtje hadden ingetrokken klonk het machientje als een spinnend poesje. 

Tijd om een stukje proef te naaien. O je, en daar ging het mis. Een heleboel gerammel en geen fatsoenlijke steek te bekennen. Het machientje lust verschrikkelijk. Het transport maakt een klikkend geluid. Nu had ik al gezien dat de spanningsknop niet helemaal goed zit (tweede foto). Dat kan het probleem zijn. Timing is het andere wat me nu door het hoofd schiet. Nog wat werk nodig dus. 
Terwijl ik me meen te herinneren, dat de vorige eigenaar beschreef in de advertentie dat de machine het goed deed??? Tja, het risico van Marktplaats dus, zeker wanneer je de machine niet kunt gaan ophalen en hem dan werkend ziet. Misschien moet ik het risico niet meer nemen, maar het is ook al zo vaak heel goed gegaan. Dat wordt uitzoeken dus en dat is ook een beetje de charme. Verder is het ontzettend leerzaam en daar doe ik het ook om.

Nog een laatste dingetje: Heeft iemand ooit een wit schakelknopje voor de lamp gezien? Zou het origineel zijn?

Fijne dag!


A few weeks ago, I've bought on Marktplaats three new sewing machines. A white Singer Featherweight, a Singer 206 and a black Singer Featherweight. More on the first two later.

I was very busy the last few weeks so I did not find time to work on the black Featherweight any sooner. This afternoon I gave it a try. It was a very clean machine. Even too clean! It was in need of a lot of oil and grease. After I oiled the machine and a check of the wire, I gave it a try. The motor runned very smooth and it purred like a kitten.
Time to try to sew on it. O my! It did not sew at all! Only loops on the back and a terrible noise in the transport area. I had already seen that the tension button did not look good, so I will take that apart first. Perhaps timing is off as well. More to work on. I have to find out how, but that is the charm of it I think. And I will learn a lot too I think.

Last thing: Have you ever seen a white power button for the light before? Is it original?

Have a nice day!

3 opmerkingen:

  1. Ja, altijd leuk om zo'n machientje af te stellen. Alleen zooo jammer dat de mensen zeggen, dat hij het goed doet en dat dat niet zo blijkt te zijn. Timing afstellen is niet zo moeilijk. Ik ben meestal de meeste tijd kwijt met de schroeven los te krijgen aan de onderkant. En een witte schakelknop heb ik ook nog nooit gezien ! Zelfs op een witte FW zit een zwarte knop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben overigens nu wel heel benieuwd wat je over de witte Singer FW 221 K gaat schrijven.....

    BeantwoordenVerwijderen