woensdag 10 april 2013

Problems solved on my 221k

 Off all Singer Featherweights I've bought so far (six until now), I just had one that did not work properly at first. I told about it a few posts back. After a  good first cleaning it looked fine but kept a wobbling at the wheel. So I took it apart. It had all kinds of thread wrapped around it and of course a lot of dirt. After I cleaned that out I tried to put it back together. O my, I did not get it right any more. OK, no panic, just turn the washer I read. So I did that, nothing. Now I had broken it totally I thought. The only solution was to take it to the repair shop, but than I had to confess that I had taken it all apart by myself. Well and I am far from a professional! So I packed the thing in its case and put it away. Just bad money spent, get over it.

A few days ago I came across this video (click if you want to see it). And since I've bought a Singer 99 for learning purposes I watched it during lunch. Hurray! The video explained what I did wrong! I put the washer not only up site down but also inside out. So I fixed it, and did a happy dance: Now I have all five featherweights in perfect working order!

Van alle Singer Featherweights die ik tot nu toe kocht (6 tot nu) is er eigenlijk maar een die een miskoop leek te zijn. Ik had er al over een paar blogjes geleden. Nadat ik hem een goede schoonmaak beurt had gegeven op de vaste plekken bleef er een soort slag in het wiel. Dus is haalde het uit elkaar. Er zat allemaal draad omgedraaid en een heleboel viezigheid. Na het schoonmaken zette ik de machine weer in elkaar. O jee, hij pakte niet. OK niet in paniek raken, ik had gelezen dat je dan de sluitring 180 graden moet draaien. Dus gedaan: nog niets. Nu was ik er van overtuigd dat ik het helemaal kapot had gemaakt en ik mijn naaimachine reparateur zou moeten raadplegen. Tja en dan zou ik moeten toegeven dat ik het zelf verbruid had. Dus ik pakte het machientje in en stopte het weg. Miskoop, pech gehad.

Een paar dagen geleden zag ik deze video (Even klikken om te kijken). Omdat ik een Singer 99 heb gekocht om van te leren keek ik het tijdens de lunch. Hoera! In de video werd uitgelegd wat ik niet goed deed. Ik had de sluitring niet alleen op de kop, maar ook binnenste buiten gedraaid erin gestopt. Het was zo verholpen. Nu zijn alle vijf Featherweights die ik heb in perfecte staat!

2 opmerkingen:

 1. Vanmorgen vroeg vond ik je weblogs en site. Zo leuk te lezen dat je ook 'fan' bent van met name de featherweight. Ik heb er ook 6 gehad maar alweer 4 verkocht, nu nog 2 waar ik nog geen afstand van kan doen. Ook allemaal zelf opgeknapt(met DH). Volgens mij zijn ze onverwoestbaar.
  Groetjes
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Annemieke,
  Dank je voor je leuke reactie! Super die oude machines. Ze zijn ook onverwoestbaar en gaan generaties mee. Vaak denk ik ook dat een Featherweight indertijd gekocht werd door dames die niet veel naaide, voor een zoompje of zo. Iemand die de naaimachine vaak nodig had kocht lijkt me een zwaarder model met zigzag. Misschien dat ze daarom ook zo goed bewaard zijn gebleven. Ik heb nu vijf Featherweights voor workshops te geven, maar dat zijn er eigenlijk te veel. Ik zou er meer op moeten naaien om ze soepel te houden en dat lukt niet altijd goed. En ik heb natuurlijk een favoriet waar ik het liefste op naai. Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen